با توجه به مفهوم انتظار که عبارت است از «چشم به راه بودن» و این که منتظر واقعی، چشم به راه آمدن آیندهای روشن است، ـ آیندهای که در آن، تحولاتی عظیم در عرصههای مختلف جامعه ایجاد شود ـ میفهمیم که انتظار، با سرشت و فطرت تمام مردم سازگاری دارد.
میان تمام جوامع بشری، جامعه شیعی با دیدی عمیقتر به مسألة انتظار مینگرد و انتظار را آیندهای سرشار از خوبیها و پاکیها میداند که توسط فردی از نسل پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله حاصل میشود، شخصیت عظیمی که زنده است و روزی تمام خوبیها و تمام عدالت را در جهان حاکم میکند. این دید عمیق به مسالة انتظار را از کلمات معصومان علیهم السلام برداشت کرده است که فرمودهاند: زمین را از قسط و عدل پر میکند همانطور که از ظلم و جور پرشده است.
با دقت در روایات زیادی که دربارة فرهنگ مهدویت وجود دارد و حتی به تواتر رسیده است، میبینم دستهای از آن روایات، به آماده کردن بستر این قیام جهانی اشاره دارد. طی این روایات، تمام انسانهای منتظر دعوت شدهاند که به اندازة سعی و توان خود بکوشند تا ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف نزدیکتر شود. امام صادق علیه السلام میفرماید:
هر یک از شما باید برای خروج قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف )سلاحی( مهیا کند، هر چند یک تیر باشد. خدای تعالی هرگاه بداند کسی چنین نیتی دارد، امید آن است عمرش را طولانی کند، تا آن حضرت را درک کند.
لذا هر شخص منتظر وظیفه دارد مقابل کجرویها و ظلمها و ستمها مبارزه کند و جامعه را به سمت آیندهای روشن پیش ببرد و در این راه، از هیچ تلاشیـ حتی دادن جان خود ـ دریغ نکند. به دلیل این نوع تفکر است که در تاریخ تشیع، نبردها و مبارزات زیادی به وجود آمده است که نشان دهنده زنده بودن فرهنگ تشیع است؛ لذا در مکتب تشیع، تن دادن به حکومت هر حاکمی اشتباه است. جان دی استپل میگوید: «از نظر تاریخی اسلام شیعه معتقد است که هر دولت غیرمذهبی، ذاتاً فاسد است».
همچنین وعاظ السلاطین مورّخ معروف اهل تسنن میگوید:
به عقیده شیعه، هرحکومتی غاصب و ظالم است به هر شکل و در هر قالبی که باشد، مگر آن که امام معصوم یا نایب او، حکومت را در دست گیرد، به همین دلیل شیعه در تاریخ، به طور مداوم در یک جریان انقلابی مستمر به سر میبرند، نه آرام میگرفتند و نه آن را رها میکردند.
یکی از مهمترین مبارزات شیعی در سدههای اخیر، جنگ دو کشور ایران و عراق میباشد که اگر دقیق ریشهیابی شود، برای تشکیل حاکمیت اسلام شیعی میباشد، تا زمینه را برای حکومت جهانی حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف فراهم کند. با نگاهی دقیق به جنگ تحمیلی میفهمیم که این جنگ را نگرشی همراهی میکرد که در پیروزی آن، بسیار مؤثر بود. آن نگرش، چیزی نبود جز نگرش انتظار و عجین شدن این جهاد عظیم با فرهنگ مهدویت؛ چون فرهنگ مهدویت با فرهنگ استکبار و زورگویی، کاملاً متضاد میباشد و به همین دلیل، یک شخص منتظر، مستکبر نیست؛ بلکه مستکبر ستیز است و هر جا ظلم و ستمی ببیند، مقابل آن، قد علم میکند؛ به همین دلیل است که رزمندههای ما با سلاح «یا مهدی» و «یا حسین» و... به صفوف دشمن حمله میکردند و با سردادن این شعارها و رجزها روحیه میگرفتند. سرلشکر حسن فیروزآبادی میگوید: «همه آنهایی که جبهه رفتند، تربیت شده انتظار مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف بودند؛ همان چیزی که باعث شد جوان ایرانی، جنگجو باشد».
فرهنگ مهدویت، در دفاع مقدس و شکلگیری آن، نقشهای مؤثری داشته است که در ذیل به برخی از آنها اشاره خواهد شد.